Saturday, 8 April 2017

Cara buat ice cream paling senanggggg di dunia

bahan2 asas yang diperlukan untuk membuat aiskrim :


1 tin susu cair

1/2 tin susu pekat..(kalo aku lebih prefer suku tin je sebab manis sangat..so sesedap rasa la ye puan2..)

1 camca besar ovalett (wajib cari yang ada tanda halal ye..)

1 biji telur

1 camca teh esen vanila

pewarna dan perasa pilihan puan2.. :)



Bahan2 yang diperlukan..

Okey...so sekarang korang dah tau kan aku buat aiskrim perisa apa..?hehe..

Ya betullll...aiskrim oreo dan jagung...yummy! !



Masukkan kesemua bahan2 td kecuali pewarna dan perasa kegemaran ke dalam mixer atau blender (kalau tiada mixer)




Biar ja...bila dah 20 minit tu, stopkan mixer dan bahagi2kan adunan tadi ke dalam bekas2nya..

Macam aku aritu buat perisa jagung dan oreo...




So satu bekas tu aku letak emulco jagung macam gambar atas ni...



Oreo dihancurkan..




Lepas tu..masukkan oreo hancur tu ke dalam bekas...



Then kacau hingga sebati...


Dah siapppp...harap2 menjadi la.. :)


 Masukkan dalam tempat beku semalaman...


 Rasa dan texture dia memang macam Oreo McFlurry McD tu..kikikii..


Boleh letak Milo.


Ataupun Perisa Jagung.


Tadaaaa~ siapppp!!




So..senang kan..?


Hehe..selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment