Sunday, 2 April 2017

Resepi Kuih Keria mudah dan sedap.

Kuih keria menjadi kegemaran semua untuk minum petang.




Bahan bahan:

Ubi keledek - rebus dan tumbuk

Tepung gandum secukupnya

Cara cara:

Satukan kedua dua bahan di atas dan gaul sebati. Ambik secubit adunan dan dibulat bulatkan.

Ambik sebiji doh yang dibulatkan dan dibentuk seperti kuih keria dengan dileper dan kemudian dibuat lubang di tengahnya.

Panaskan minyak sehingga betul betul panas dan goreng kuih keria. Bila ianya berwarna keperangan, dibalik balikkan. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu. Sedia untuk disira.



Bahan Sira:

3 sudu besar gula

2 sudu besar air

Secubit tepung gandum - opsyenal

Cara cara:

Masakkan gula dan air dengan api perlahan sehingga air gula pekat dan berbuih buih. Masukkan kuih keria yang telah disejukkan dan dikacau rata rata.

Apabila air gula bersalut rata di kuih keria, taburkan sedikit tepung gandum supaya ia tahan lama dan tidak mudah cair.

Terus dikacau rata sehingga kerak gula melekat di kuih. Tutup api dan bolehlah dikeluarkan dari kuali.

Selamat Mencuba!!

No comments:

Post a Comment