Saturday, 1 April 2017

Resepi Cheesekut Mudah dan Senang

Cara membuat cheesekut yang mudah dan senang! Sesuai di makan bersama keluarga tersayang.



Bahan-bahan :

250 gram Cream cheese (aku guna brand Tartura)

1 pack biskut Duluxe Cracker (Brand Hup Seng)

1/2 tin susu pekat manis ( kalo x suka manis boleh kurang kan)

Susu Low fat / full cream

Sedikit milo (sebagai hiasan)


Cara membuatnya :


1) Pukul cream cheese bersama susu pekat manis.

- Kalau nak senang guna blender jer mcm aku.. susu tu ikut resepi asal guna 1/2 tin, tapi pada aku still manis lagi.. next time kena kurangkan lagi susu tu.. sebab aku ni x suka manis2..


2) Bila dah kembang / sebati masuk kan 4 sudu susu full cream.

- tujuan masukkan full cream ni adalah utk mencair kan sedikit campuran cream cheese tu tadi.. tapi jangan terlalu cair dan terlalu pekat ye..


3) Sediakan bekas utk cheesekut ni.. letak baking paper utk memudahkan kita keluar kan cake ni dari bekas.


4) Masukkan sedikit susu full cream / low fat ke dalam bekas lain..

- sedikit saje untuk celup biskut.


5) Celupkan biskut satu persatu ke dalam susu tadi dan susun ke dalam bekas.

- celup saje ye, jangan rendam.. kalau rendam nanti biskut tu lembik..


6) Selepas siap susun biskut, letak campuran cheese cream tadi di atas biskut..

- sapu rata.. nipis2 ajer ye, x perlu tebal2..


7) Then, tabur kan milo di atas cream cheese.

- yg ni optional ye, tak nak letak pun xpe.. resepi asal2 nye x letak pun..


8) Ulang langkah 5 - 7 sehingga cream cheese abis..

- aku dapat buat 4 kali.. kalau nak tebal guna bekas yg kecik so dpt buat banyak lapisan..


9) Dah siap masuk kan dalam peti sejuk..

- bagi cheesekut ni sejuk dan keras sikit.. lepas tu baru boleh potong..


Siap!!

Mudah kan.. dalam setengah jam jer kot dah siap.. kalo dah expert nanti lagi cepat siap.. tp aku lambat sikit sbb 1st time buat dan ada gangguan dari anak2.. kalo tak, kejap jer dah siap.. hahaha


Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment